witajpolsko.pl

Blog turystyczny

Turystyka

Pomysły na dietetyczne desery na odchudzanie

Od kiedy tylko zaczniesz przygotowywać dietetyczne desery odchudzanie, twoja dieta wreszcie przestanie być nudna. Stanie się dla ciebie wartościowym i przede wszystkim smacznym sposobem na zdrowe życie, do którego nie będziesz się zmuszać. Takie desery są niskokalorycznymi przekąskami, po które możesz sięgać po obiedzie albo w chwili, gdy dopadnie się nieodparta ochota na coś słodkiego. Koniecznie zastępuj nimi kupne słodycze. Pobaw się chwilę w kuchni, a efekty przejdą twoje najśmielsze oczekiwania.

Absolutnym deserowym klasykiem z dziedziny „słodyczy fit” jest czekoladowe brownie z fasoli. Chyba każdy, kto interesuje się tematem zdrowego żywienia, już kiedyś o nim słyszał. A teraz sam możesz je dla siebie szybko przygotować. Zacznij od razu. Najpierw przesyp całą puszkę czerwonej fasoli do sitka i dokładnie ją przepłucz oraz odsącz z nadmiaru wody. Następnie dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki, czyli: dwa średniej wielkości jajka, półtorej łyżki naturalnego kakao, jednego dojrzałego banana, trzy łyżki oleju kokosowego, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia oraz dwie łyżki wybranego słodziku (może być to miód albo ksylitol, ten drugi będzie mieć mniej kalorii). Wszystko wymieszaj blenderem na gładką masę. Po ok. pięciu minutach powinieneś uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Od razu przelej je do naczynia wyłożonego wcześniej brązowym papierem i dokładnie rozsmaruj, aby ciasto miało równą grubość z każdej strony. Piecz je w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut. Gdy czas minie, sprawdź, czy masa jest już upieczona. W tym celu spróbuj wbić w nią drewniany patyczek. Jeżeli po wyciągnięciu go z masy będzie suchy, to znak, że ciasto jest już gotowe i możesz wyciągnąć je z piekarnika.

Oczywiście wszystkie tego rodzaju dietetyczne desery odchudzanie smakują znacznie lepiej, gdy zostają podane w towarzystwie jakichś słodkich dodatków. Do brownie z czerwonej fasoli idealnie pasuje ciemna i gorzka polewa czekoladowa. A ją możesz przygotować równie łatwo i szybko jak samo ciasto. Potrzebujesz tylko tabliczki gorzkiej czekolady, oleju kokosowego i ksylitolu bądź miodu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Od razu dodaj też do niej łyżkę oleju kokosowego i dowolną ilość słodzika (ale nie za dużo). Wszystko wymieszaj, aż polewa stanie się płynna. Jeżeli uznasz, że jest zbyt gęsta, dodaj do niej jeszcze odrobinę mleka. Następnie od razu wylej ją na schłodzone ciasto i rozsmaruj na całej jego powierzchni. Aby ciasto wyglądało jeszcze lepiej, możesz też posypać je później pokruszonymi orzechami włoskimi.